• 09 252 11 09
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Ma.-do. 7.45 u.-18.00 u.|Vr. 7.45 u.-17.00 u.

Een beknopte geschiedenis van het College van Melle

Belangrijke momenten en figuren uit een ver verleden

De oude priorij van O.L.Vrouw van den Hole te Melle werd bij decreet van Jozef II in 1783 gesloten. Het domein van de Augustijner kanunniken werd openbaar verkocht. Op de kavel met de kloostergebouwen begon de Mellenaar E.De Sauw in 1789 een internaatsschool. In 1806 nam J. Dechamp de school over. In 1822 kwam ze in het bezit van D.Van Wymelbeke.

De echte start

In 1837 begint het Melleverhaal van de Jozefieten als Kanunnik Van Crombrugghe, stichter van de Congregatie, op zijn beurt de internaatsschool overneemt. Het is een hele uitdaging voor het "Instituut van de Religieuzen van Sint-Jozef" uit Geraardsbergen om het befaamde internaat op het goede spoor te houden. Melle is een privéschool: schoolorganisatie, kwaliteitsonderwijs, een passende infrastructuur, een stijlvolle gedragscode zullen de aantrekkingskracht van het "Huis van Melle" bevestigen tussen het groeiende aantal onderwijsinstellingen van ons land.

Melle wil een middelbare school zijn die burgerijzonen aantrekt en hen bekwaamt tot leidinggeven. Er wordt op geen inspanning gekeken om de vorming te oriënteren naar de vragen en de noden van een samenleving die door een niet te stuiten industrialisering grondig verandert. Anders dan in de traditionele colleges staan zeer vroeg vakken als moderne talen, handel, wiskunde, rechten en wetenschappen op het leerprogramma van ons college. Zorg voor musea, laboratoria en demonstratielokalen, een openluchtzwembad zijn zovele investeringen die de uitstraling van het "pensionaat" van Melle dragen en het zijn internationale weerklank bezorgen.

Een scharniermoment

De perikelen van de Eerste Wereldoorlog en de inkwartiering van Duitse militairen op de gronden van het college berokkenen enorme schade. Musea, demonstratielokalen en laboratoria hebben zwaar geleden; de vele buitenlandse leerlingen komen na de oorlog niet meer terug.

Het moderne Melle

In de twintiger jaren van de vorige eeuw beleeft het college zijn naoorlogse doorstart. De internen worden gehuisvest in individuele kamers en in gerenoveerde of nieuw gebouwde slaapzalen. De drie gescheiden leeftijdsgroepen voor "kleinen", "middelbaren" en "groten" blijven behouden. De overheid stroomlijnt de studieprogramma's van de secundaire scholen en ons college volgt het nieuwe humanioraconcept met meerdere studierichtingen.

De christelijk geïnspireerde opvoedingsvisie wordt verder uitgewerkt. De pedagogie met een hart, de doordachte didactische opstelling en de familiale sfeer in de onderscheiden afdelingen ondersteunen de aantrekkingskracht van het internaat en brengen nieuwe bloei.

Van gesloten internaatsschool voor jongens wordt het college na de vijftiger jaren een combinatie van internaat en dagschool. Het leerlingenaantal neemt sterk toe, samen met het aantal lekenleerkrachten. Geleidelijk nemen lekenopvoeders de toezicht- en begeleidingstaken in het internaat op.

Meer dan tien jaar is het externaat van de secundaire afdeling opengesteld voor meisjes. Vanaf 1 september 2016 zijn ook meisjes welkom op het internaat. Vandaag is er nog één inwonende Jozefiet in het college. De Congregatie die in België en in het buitenland meerdere scholen bestuurt, heeft de leiding over ons college overgedragen aan een Raad van Beheer, waarin ze ook vertegenwoordigd is.

Het "On y revient toujours" geldt er voor al wie een band heeft met het "Huis van Melle" waar thuiskomen en gehoord worden in een school op mensenmaat belangrijk zijn.